dinsdag 15 november 2011

Formule (3)

Mevrouw Claus heeft al een moordwapen gezocht in de supermarkt, de heer Mulder kijkt met heel andere ogen naar zijn kantoor als omgeving voor iets heel ergs. Dank voor uw inspirerende commentaren. En, heeft u al een moordmethode, een omgeving, een begerenswaardig voorwerp of een specifiek gevaar bedacht? Ik zelf begin intuïtief te denken aan de scheepvaart. De visserij (Je kunt een bewusteloos geslagen vrouw in de netten hangen en die onderdompelen) de enorme super olietankers (gigantische dingen, waar maar éen man personeel op hoeft om de zaak draaiende te houden. Hij wordt gek van eenzaamheid, hoort dingen; er komt een storm, nu ja, noem maar op.) Alles wat afwijkt van het normale duffe bestaan is geschikt voor dit action-adventure genre. Hier volgt nu  Lester Dent's beschrijving van..



"De eerste 1500 woorden
  1. In de eerste regel, of heel vlot daarna, introduceer je de held, en laat je hem een handvol problemen hebben. Suggereer een mysterie, een gevaar, een probleem dat opgehelderd moet worden, nou ja, iets waar de held tegenop loopt. 
  2. De held hapt toe. (Probeert mysterie op te ontraadselen, het gevaar af te wenden, het probleem op te lossen.) 
  3. Introduceer ALLE andere personages zo snel mogelijk. Laat ze meteen in actie zien. 
  4. De eerste fysieke confrontatie is er zo rond het einde van de eerste 1500 woorden. 
  5. Aan het einde ervan is er een complete verrassing, een wending in het plot. 

Heeft het tot nu toe SPANNING?
Dreigt er GEVAAR voor de held?
Gebeurt alles op LOGISCHE MANIER?


Nu we hier zijn beland, wil ik er op wijzen dat de handeling nog iets anders moet zijn dan alleen de held van de ene naar de andere plek te brengen. Stel dat de held er achter komt dat de snode boeven iemand gevangen hebben met de naam Eloise, iemand die de geheimen kan prijsgeven, die achter al die duistere gebeurtenissen steken. De held spoort de schurken op, ze vechten, en de schurken gaan er vandoor. Niet echt opwindend. De held moet toch iets bereiken met z’n mannetjesputterij, al was het maar alleen Eloise redden. En, verassing! Eloise is een aap met een geringde staart. De held telt de ringen, want wat kan hij anders. Zijn ze niet echt. Zijn ze er op geschilderd. Waarom?"

Welke aap komt er bij u uit de mouw? Wat is bij u het (ogenschijnlijk) eenvoudige beginprobleem?  Hoe ziet uw held er uit? Wat zijn zijn speciale vaardigheden? Wat zijn zij  zwaktes? Genoeg om over na te denken dus. Of wacht anders in spanning af wat er gaat gebeuren in de volgende 1500 woorden! Heeft u geen idee waar dit over gaat? Klik dan hier of hier...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten