zondag 20 november 2011

Formule (6 en slot)

Ken je het verschijnsel bij het lezen van een boek, dat het  na een bepaald moment steeds sneller gaat? Ik denk dat het komt omdat je steeds beter weet wát je moet lezen en dus hele stukken kunt overslaan. Je wil weten hoe het afloopt, je hebt je al gewonnen gegeven, dus hoe het einde ook is, als het antwoord geeft op de 'dramatische vraag' is het al lang goed. Maar goed, we hebben onze held, net op het moment dat hij de assholes in het cachot heeft laten belanden en er een borrel op neemt, tot de ontdekking laten komen dat hij de verkeerde mensen achterna heeft gezeten. En dat de ware schurken hem van achteren besluipen, een zak over zijn hoofd gooien en in de laadruimte van een busje naar een onbekende plek brengen. Wat nu? -

De vierde en laatste 1500 woorden

  1. Laat de held nu dik in de problemen komen.
  2. Hij gaat er bijna onderdoor. (Bijvoorbeeld: de schurk heeft hem gevangen, of hem er in geluisd voor moord, of het meisje is waarschijnlijk dood, alles is verloren, of de 'andere'  moordmethode wordt op de lijdende held toegepast.)
  3. De held weet te ontsnappen door zijn EIGEN VAARDIGHEID, meesterschap of branie.
  4. De overgebleven mysteries- eentje uitsparen zal de aandacht helpen vasthouden- moet worden ontraadseld in de loop van de laatste confrontatie, als de held de situatie weer in de hand heeft.
  5. Laatste wending, een grote verrassing (Schurk blijkt de Onverwachte Bezoeker te zijn, de ‘schat’ is maar een nepding, enz.)
  6. De ‘wegwezer,’ het grapje om het af te sluiten.

EN?
Heeft de SPANNING het tot de laatste regel volgehouden?
Is het GEVAAR tot de laatste zin gebleven?
Is nu alles VERKLAARD?Is het LOGISCH gebleven?Kan de ‘wegwezer’ de lezer achterlaten met dat WARME GEVOEL?
Heeft God de schurk gedood? Of de held?

Dit was het. Maak nu drie dagen schoon op je agenda en schrijf die zestien A4-tjes action-adventure. Herhaal dat een aantal keer per jaar en je bouwt een oeuvre op waar je U tegen zegt. Kies dan de beste verhalen uit en publiceer ze op het internet, voorzien van schitterende illustraties en reclame, zodat je er ook nog een paar centen aan verdient ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten