zondag 14 juli 2019

De scene van

Als je gebeurtenissen die je aangrijpen of situaties die je op een of andere manier aanspreken wil dramatiseren is het goed één scene te schrijven, waarin het tot uitdrukking komt.

Vaak is 'de scene van' niet meteen de grote gebeurtenis.  De scene van de klimaatopwarming is niet een klimaatmars in een verregend Amsterdam.

'De scene van' de klimaatverandering is ook niet de eenzame ijsbeer op een ijsschots. Dat is een beeld. Een foto is geen scene, per definitie niet, want een foto staat stil.

Misschien is de scene van de klimaatverandering meer een huiselijk tafereel. Waarin tot uitdrukking komt dat het onmogelijk is, zelfs als je van goede wil bent, om een langzame verandering te stoppen.

De verstokte veganist, die, in een hartstochtelijk beleden levensstijl dappere pogingen doet om met zijn principes financieel en emotioneel rond te komen - krijgt een baan aangeboden bij de vliegtuigindustrie. De jongeman is briljant en hij krijgt de taak de software te herstellen die de nieuwe BOEINGS vrijwel onbestuurbaar maken in bepaalde gevallen. Weigert hij of weet hij een manier te vinden om zijn principes niet te verloochenen?

De scene is misschien een sollicitatiegesprek, of juist een gesprek met zijn vriendin, waarin hij over dat gesprek vertelt en zijn twijfels uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten